Nasze Międzynarodowe Spotkanie Biznesu odbędzie już jutro. Czas więc przyjrzeć się czym jest rzeczone francuskie młode wino.
Beaujolais nouveau to młode, lekkie, cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji. Tak samo jak większość czerwonych win z tego regionu jest produkowane z winogron odmiany gamay (dopuszczalny jest udział do 15% innych wybranych odmian z tych samych winnic), w wyniku przyspieszonego procesu winifikacji, tzw. maceracji węglowej. Proces produkcji pozwala na szybkie zakończenie fermentacji, a wino jest sprzedawane zaraz po jej zakończeniu, jednak w konsekwencji żywotność takiego wina jest ograniczona do około roku.
Charakterystyczny smak beaujolais zależy od sposobu winifikacji, który nie sprzyja koncentracji składników aromatycznych i zapewnia lekkość. Bywa porównywany do smaku lizaka albo gumy balonowej. Beaujolais nouveau ma przez to miłośników również wśród osób, które stronią od klasycznego wina. Beaujolais nouveau należy podawać w temperaturze 12-14 °C. Jest to najbardziej znane młode wino, ale jego odpowiedniki produkuje się także w innych krajach m.in. we Włoszech (Novello) i Hiszpanii (Joven).
W trzeci czwartek listopada przypada usankcjonowane prawnie święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Świętowanie było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat. Wino szczególną popularnością cieszyło się pod koniec lat 70. XX wieku i w latach 80.